Najbardziej lubiana w naszym domu sałatka z tuńczykiem, zwykle serwowana na Wigilię, chociaż swoim wyglądem i smakiem bardziej chyba pasująca do Świąt Wielkanocnych. Ładnie prezentuje się na stole i zazwyczaj szybko z niego znika;)
- 2 puszki tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 150 g żółtego sera
- mała puszka kukurydzy (ok. 150g)
- mała puszka groszku (ok. 150g)
- 1 mały por
- 6 łyżek majonezu + 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Jajka obrać ze skorupek, oddzielić żółtka od białek, białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ser także zetrzeć na tarce.
Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Pora drobno posiekać.
Majonez wymieszać z musztardą. Przyprawić solą i pieprzem.
W misce układać warstwami:
- połowa startych białek
- połowa startego sera
- połowa tuńczyka
- kukurydza
- połowa pora
- połowa sosu z majonezu i musztardy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: