niedziela, 29 marca 2015

Sałatka "Żółta pierzynka" z tuńczykiem

Najbardziej lubiana w naszym domu sałatka z tuńczykiem, zwykle serwowana na Wigilię, chociaż swoim wyglądem i smakiem bardziej chyba pasująca do Świąt Wielkanocnych. Ładnie prezentuje się na stole i zazwyczaj szybko z niego znika;)






  • 2 puszki tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 150 g żółtego sera
  • mała puszka kukurydzy (ok. 150g)
  • mała puszka groszku (ok. 150g)
  • 1 mały por
  • 6 łyżek majonezu + 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz


Jajka obrać ze skorupek, oddzielić żółtka od białek, białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ser także zetrzeć na tarce.
Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Pora drobno posiekać.
Majonez wymieszać z musztardą. Przyprawić solą i pieprzem.
W misce układać warstwami:
  1. połowa startych białek
  2. połowa startego sera
  3. połowa tuńczyka
  4. kukurydza
  5. połowa pora
  6. połowa sosu z majonezu i musztardy.
Warstwy powtórzyć, zamieniając kukurydzę na groszek. Na wierzch sałatki pokruszyć ugotowane żółtka.




 Wielkanocne Smaki - edycja V

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...