Klasyczne i domowe, w moim życiu bardziej uwielbiane przez męską część rodziny, najpierw tatę, a teraz i męża:) Do farszu najlepiej użyć różnych rodzajów mięs i do tego dużo przesmażonej cebulki i odrobinę rosołu z gotowania mięsa, żeby farsz nie był suchy. Takie domowe pierogi zawsze znikają w oka mgnieniu:)
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 1/2 kg mąki
- 3 łyki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka* ciepłego mleka + pół szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 700 g mięsa wieprzowego w kawałku (np. łopatka)
- 300 g mięsa wołowego
- 1 duże udko z kurczaka
- 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
FARSZ:
Wszystkie rodzaje mięsa włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, posolić. Gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Udko wyciągnąć wcześniej, po jakiś 30-40 minutach, licząc od zagotowania się wody.
Ugotowane mięso wyciągnąć, wywar z gotowania zachować. Udko z kurczaka obrać, pozbywając się kości.
Olej rozgrzać z masłem na patelni. Cebulę pokroić (może być grubiej, i tak będziemy ją mielić), przesmażyć na złoto.
Ugotowane mięso zmielić w maszynce razem z przesmażoną cebulą. Do farszu dodać wyciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest za suchy, dolewać stopniowo łyżką wywaru z gotowania mięsa, aż nabierze on odpowiedniej, lekko kleistej konsystencji.
CIASTO NA PIEROGI:
Mąki wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, wlać olej a następnie jak najcieplejsze mleko wymieszane z wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części. każdą cienko rozwałkować i powykrawać szklanką koła. Nakładać łyżką farsz mięsny i lepić pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Najlepiej podawać okraszone smażoną cebulką i boczkiem.
czemu mi nigdy nie wychodza....
OdpowiedzUsuńtzn?? ciasto czy farsz?
Usuń