niedziela, 1 marca 2015

Pierogi z mięsem

Klasyczne i domowe, w moim życiu bardziej uwielbiane przez męską część rodziny, najpierw tatę, a teraz i męża:) Do farszu najlepiej użyć różnych rodzajów mięs i do tego dużo przesmażonej cebulki i odrobinę rosołu z gotowania mięsa, żeby farsz nie był suchy. Takie domowe pierogi zawsze znikają w oka mgnieniu:)






Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
FARSZ:
  • ok. 700 g mięsa wieprzowego w kawałku (np. łopatka)
  • 300 g mięsa wołowego
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


FARSZ:
Wszystkie rodzaje mięsa włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, posolić. Gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Udko wyciągnąć wcześniej, po jakiś 30-40 minutach, licząc od zagotowania się wody.
Ugotowane mięso wyciągnąć, wywar z gotowania zachować. Udko z kurczaka obrać, pozbywając się kości.
Olej rozgrzać z masłem na patelni. Cebulę pokroić (może być grubiej, i tak będziemy ją mielić), przesmażyć na złoto.
Ugotowane mięso zmielić w maszynce razem z przesmażoną cebulą. Do farszu dodać wyciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest za suchy, dolewać stopniowo łyżką wywaru z gotowania mięsa, aż nabierze on odpowiedniej, lekko kleistej konsystencji.
CIASTO NA PIEROGI:
Mąki wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, wlać olej a następnie jak najcieplejsze mleko wymieszane z wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części. każdą cienko rozwałkować i powykrawać szklanką koła. Nakładać łyżką farsz mięsny i lepić pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Najlepiej podawać okraszone smażoną cebulką i boczkiem.








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...