środa, 4 marca 2015

Domowe paluszki rybne

Przygotowana w domu rybka jest o nieba lepsza od tej kupionej w sklepie, przede wszystkim pod względem smakowym, ale i także dlatego, że jesteśmy pewni co tak faktycznie w niej jest. Takie domowe paluszki rybne, to nie byle jaka rybna pulpa o nie do końca wiadomym składzie, tylko 100% fileta z naszej ulubionej ryby. Zapewniam, że nie tylko dzieciaki za nimi szaleją;)






Składniki na ok. 15-20 sztuk:
  • 1/2 kg filetu z ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 1 filiżanka* mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • ulubiona przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 filiżanki bułki tartej
  • olej do smażenia
* filiżanka o pojemności 220 ml


Filety pokroić na kawałki zbliżone wielkością do paluszków rybnych. Skropić sokiem z cytryny. Oprószyć delikatnie ulubioną przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z solą i pieprzem.
Kawałki ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w rozkłóconych jajkach i na końcu panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.



1 komentarz:

  1. Zapisałem i w niedługim czasie wypróbuję, bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...