Bardzo efektowna przystawka na wielkanocny stół, przy tym niezwykle prosta i mało pracochłonna. Duże kapelusze pieczarek portobello zapieczone z jajkiem. Taką przystawkę możecie także przygotować z normalnych pieczarek, należy wtedy zwykłe jajka zastąpić małymi przepiórczymi.
Na 4 porcje:
- 4 duże pieczarki "portobello"
- 4 jajka
- sól, pieprz
- kilka listków ulubionych ziół: pietruszki, bazylii, szczypiorku
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika. Przed podaniem posypać ulubionymi posiekanymi ziołami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: