Pyszne i zdrowe muffiny na bazie kaszy jaglanej. Mięciutkie i wilgotne w środku, czyli takie jak lubię najbardziej. Idealne na śniadanie, lunch do pracy, podwieczorek lub spotkanie przy herbacie:) Pyszne, polecam! Z pewnością mile zaskoczycie się ich smakiem.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 filiżanka* ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej w wodzie z dodatkiem mleka i pół łyżeczki masła)
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli olejku migdałowego
- pół filiżanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny
Jajka ubić z cukrem do białości, wymieszać z olejkiem migdałowym. Dodać ugotowaną, odcedzoną i ostudzoną kaszę jaglaną. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać żurawinę.
Masę rozdzielić do foremek na muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
uwielbiam jaglane wypieki, pycha!
OdpowiedzUsuńDobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuńA to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.
OdpowiedzUsuń