piątek, 27 marca 2015

Barszcz biały na zakwasie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy na wędzonce i zakwasie. Ja osobiście stawiam na biały barszcz, pyszny, kremowy, na domowym zakwasie, z dodatkiem chrzanu, białej kiełbasy i ugotowanego na twardo jajka. Z takim barszczem może rywalizować tylko żurek, na który przepis znajdziecie również na blogu KLIK






ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY:
  • 5 łyżek mąki pszennej razowej
  • 1/2 l przegotowanej letniej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:
  • ok. 2 litry wody
  • ok/ 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • ok. 200 g wędzonych żeberek lub innej wędzonki
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 pętka białej kiełbasy
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por lub cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 150 ml śmietanki 18% do zup
  • sól, pieprz
  • 4-6 ugotowanych na twardo jaj


ZAKWAS:
Mąkę wsypać do słoika. Zalać letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na kuchennym blacie na 2-3 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Poznamy go po ładnym kwaskowatym smaku i zapachu.
WYWAR:
Żeberka surowe zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać wędzone żeberka lub inną wędzonkę i obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy. Gotować chwilę, po czym wlać zakwas (wcześniej zlany, bez mąki).
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy razem z łyżką chrzanu. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu do zupy wlać zahartowaną śmietankę. Wlać ją ostrożnie i powoli, żeby zupa się nie zważyła. Gotowy barszcz podawać z ugotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy.



 Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...