Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy na wędzonce i zakwasie. Ja osobiście stawiam na biały barszcz, pyszny, kremowy, na domowym zakwasie, z dodatkiem chrzanu, białej kiełbasy i ugotowanego na twardo jajka. Z takim barszczem może rywalizować tylko żurek, na który przepis znajdziecie również na blogu KLIK
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej
- 1/2 l przegotowanej letniej wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:
- ok. 2 litry wody
- ok/ 1/2 kg żeberek wieprzowych
- ok. 200 g wędzonych żeberek lub innej wędzonki
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 2-3 pętka białej kiełbasy
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por lub cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 150 ml śmietanki 18% do zup
- sól, pieprz
- 4-6 ugotowanych na twardo jaj
ZAKWAS:
Mąkę wsypać do słoika. Zalać letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na kuchennym blacie na 2-3 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Poznamy go po ładnym kwaskowatym smaku i zapachu.
WYWAR:
Żeberka surowe zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać wędzone żeberka lub inną wędzonkę i obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy. Gotować chwilę, po czym wlać zakwas (wcześniej zlany, bez mąki).
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy razem z łyżką chrzanu. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu do zupy wlać zahartowaną śmietankę. Wlać ją ostrożnie i powoli, żeby zupa się nie zważyła. Gotowy barszcz podawać z ugotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy.
Idealny barszczyk na Wielkanoc ... :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń