Szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków nadzianych konfiturą, mocno pracochłonnych i czasochłonnych. Przygotowanie tych pączków z zaparzanego ciasta zajmie Wam o wiele mniej czasu, a efekt z pewnością będzie w 100% zadowalający. Sposób ich wykonania wbrew pozorom nie jest wcale trudny, a gniazdka wychodzą naprawdę pyszne, delikatne, miękkie, z miłym akcentem cytrynowego lukru na wierzchu.
Przepis Doroty Świątkowskiej z Moich Wypieków.
Składniki na 12 sztuk:
- 50 g masła
- 125 ml wody
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- szpryca cukiernicza z końcówką dużej gwiazdki
- papier do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Do rondelka wlać wodę i dodać masło z solą. Wszystko zagotować. Na wrzątek jednym zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko energicznie wymieszać. Ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Do ustudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i utrzeć na gładką masę.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej.
Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadratów o boku ok. 10 cm.
Na każdym kwadracie wycisnąć szprycą kółko z ciasta o średnicy ok. 6 cm.
Kółka kłaść na rozgrzany olej papierem do góry, po minucie należy go usunąć (powinien gładko odejść). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Wystudzone pączki polukrować.
wyglądają przepysznie ;) na pewno wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń