poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Krem brokułowo - serowy

Dziś coś dla fanów zup... Pyszny brokułowo - serowy krem w pięknym wiosennym kolorze. Super prosty i szybki w przygotowaniu. Dodatek ziemniaka sprawia, że krem jest jeszcze bardziej "kremowy":). Tak przygotowaną zupkę polecam podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi płatkami migdałów.
Przepis nagrodzony w konkursie "Zdrowa Woda" organizowanym na Wielkim Żarciu.






  • 350 g brokułów
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 1 litr wody
  • 2 warzywne kostki rosołowe
  • 150 ml śmietanki 18% do zup
  • sól pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki


Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. wszystko smażyć ok. 5 minut, po czym dodać podzielone na różyczki brokuły. Smażyć jeszcze ok 3-4 minuty.
W garnku zagotować wodę. Dodać kostki rosołowe i przesmażone warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki. Gotować wszystko ok. 25 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem. Serki topione pokroić i rozpuścić w szklance gorącej zupy. Mieszać tak długo aż się rozpuszczą i nie będzie grudek. Wlać do reszty zupy. Na końcu dodać śmietankę.

4 komentarze:

  1. Ja kiedyś próbowałam taki zrobić, ale mi nijaki wyszedł.
    Spróbuje zrobić ponownie z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodać serek topiony śmietankowy hmmm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po zmiksowaniu zupy. Przepraszam, już poprawiam:)

      Usuń
    2. Super dziękuję :)))

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...