Dziś coś dla fanów zup... Pyszny brokułowo - serowy krem w pięknym wiosennym kolorze. Super prosty i szybki w przygotowaniu. Dodatek ziemniaka sprawia, że krem jest jeszcze bardziej "kremowy":). Tak przygotowaną zupkę polecam podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi płatkami migdałów.
Przepis nagrodzony w konkursie "Zdrowa Woda" organizowanym na Wielkim Żarciu.
- 350 g brokułów
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 150 g śmietankowego serka topionego
- 1 litr wody
- 2 warzywne kostki rosołowe
- 150 ml śmietanki 18% do zup
- sól pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. wszystko smażyć ok. 5 minut, po czym dodać podzielone na różyczki brokuły. Smażyć jeszcze ok 3-4 minuty.
W garnku zagotować wodę. Dodać kostki rosołowe i przesmażone warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki. Gotować wszystko ok. 25 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem. Serki topione pokroić i rozpuścić w szklance gorącej zupy. Mieszać tak długo aż się rozpuszczą i nie będzie grudek. Wlać do reszty zupy. Na końcu dodać śmietankę.
Ja kiedyś próbowałam taki zrobić, ale mi nijaki wyszedł.
OdpowiedzUsuńSpróbuje zrobić ponownie z twojego przepisu.
A kiedy dodać serek topiony śmietankowy hmmm?
OdpowiedzUsuńZaraz po zmiksowaniu zupy. Przepraszam, już poprawiam:)
UsuńSuper dziękuję :)))
Usuń