Sposób na bardzo szybkie i proste danie z makaronu. Do jego zrobienia możecie użyć dowolnego makaronu, mi najbardziej smakuje w tym wydaniu spaghetti lub tagliatelle. Aromatyczny szpinak obowiązkowo z nutą czosnku, ser feta, ugotowany makaron i obiad gotowy!
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g makaronu
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany "creme fraiche" (lub gęstej, kwaśnej 18%)
- sól, pieprz
- 100 g sera feta
Makaron ugotować al'dente, przelać na durszlak, odstawić.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak i wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć kilka minut, aż szpinak zmniejszy swą objętość i będzie miękki. Do szpinaku dodać śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Część sera feta pokruszyć, część pokroić w kostkę. Do sosu szpinakowo - śmietanowego dodać ugotowany wcześniej makaron i pokruszoną fetę. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Danie przełożyć na talerz i posypać kilkoma kostkami fety.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń