piątek, 23 maja 2014

Makaron z fetą i szpinakiem

Sposób na bardzo szybkie i proste danie z makaronu. Do jego zrobienia możecie użyć dowolnego makaronu, mi najbardziej smakuje w tym wydaniu spaghetti lub tagliatelle. Aromatyczny szpinak obowiązkowo z nutą czosnku, ser feta, ugotowany makaron i obiad gotowy!






Składniki na 2-3 porcje:
  • 250 g makaronu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany "creme fraiche" (lub gęstej, kwaśnej 18%)
  • sól, pieprz
  • 100 g sera feta


Makaron ugotować al'dente, przelać na durszlak, odstawić.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak i wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć kilka minut, aż szpinak zmniejszy swą objętość i będzie miękki. Do szpinaku dodać śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Część sera feta pokruszyć, część pokroić w kostkę. Do sosu szpinakowo - śmietanowego dodać ugotowany wcześniej makaron i pokruszoną fetę. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Danie przełożyć na talerz i posypać kilkoma kostkami fety.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...