Dziś prawie na wszystkich blogach pączki albo faworki, a u mnie - rogaliki:) Z pieczenia pączków zrezygnowałam, bo stwierdziłam, że to nieopłacalny biznes, skoro w tutejszych, angielskich supermarketach kupię 10 sztuk za 1 funta (czyli 5 zł) z dwoma różnymi nadzieniami. Koszt produktów, włożonej pracy i poświęconego w kuchni czasu + ryzyko, że pączki mogą wylądować w koszu, skłoniły mnie do upieczenia właśnie tych rogalików. Krucho - drożdżowe, nadziane śliwkowymi powidłami, pyszne i dość szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również (a może i zwłaszcza) do popołudniowej kawki lub herbatki...
Składniki na ok. 18-20 sztuk:
- 1/2 kg mąki
- pół szklanki* cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 kostka (250 g) margaryny
- pół szklanki* gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 50 g (pół kostki) drożdży + łyżeczka cukru
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
Śmietanę lekko podgrzać (można użyć kuchenki mikrofalowej). Dodać do niej rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i cukier. Wbić jajko i żółtko, dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko posiekać nożem a następnie dodać podrośnięty rozczyn drożdży. Wszystko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką.
Ciasto cienko rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na 8 równych trójkątów. Przy szerszej stronie trójkąta nałożyć powidła, zwinąć ciasto ku wierzchołkowi, tworząc rogalik.
Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 200 stopniach.
Upieczone i wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
piękne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSzkoda, że nie dałaś więcej zdjęć, bo rogaliki ślicznie wyglądają... moje choć zawsze wychodzą pysznie, wyglądają niedbale, takie płaskie jakieś, szerokie...mimo, że się staram ;-)
OdpowiedzUsuńJak będziesz kiedyś je robić to dorzuć proszę parę zdjęć, może i mi takie piękne wyjdą :)
no, no wyglądają świetnie ,a nie zawsze się udają, dużo zależy od użytej mąki...
OdpowiedzUsuńbardzo dobre i szybkie w przygotowaniu!!, dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuń