Szybki i pomysłowy obiad z patelni - puszysty omlet, ale nie taki zwyczajny i nudny, bo z kawałkami ziemniaków, nadziany szpinakiem z jogurtową nutą i serem feta. Pyszne połączenie smaków!
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "What's cooking potatoes?"
Składniki na 3 porcje:
- 6 dużych ziemniaków (ok.700g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 duży pomidor
- 100 g masła + odrobinę do smażenia
- 8 jajek
- sól, pieprz
- 500 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło, dodać umyty szpinak i drobno posiekane ząbki czosnku. Smażyć wszystko ok. 5 minut. Ostudzić. Chłodny szpinak połączyć z jogurtem i pokrojonym w kostkę serem feta.
OMLET:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć ok. 10 minut, delikatnie co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory, wyciśnięte ząbki czosnku i mieloną paprykę. Smażyć wszystko razem jeszcze ok. 2 minuty. Warzywa przełożyć do miski.
W osobnej misce zmiksować jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone i przestudzone warzywa, wymieszać. Masę wylewać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem. Smażyć aż masa od spodu się zetnie, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i również usmażyć. Omlet przełożyć na talerz, posmarować farszem i złożyć na pół.
Nietypowy ten omlet, ale w sumie bym spróbowała :) To, co ma w środku szpinak, nie może być niedobre.
OdpowiedzUsuńOtóż to!:)
UsuńNiepowtarzalny i na pewno smaczny :D
OdpowiedzUsuń