niedziela, 14 lipca 2013

Rolada agrestowa

Jako, że dawno nie piekłam rolad, to rozkręciłam się i zrobiłam od razu dwie, a co!;) Wczoraj przedstawiłam Wam pomysł na roladę z lemon curd i owocami, a dziś przepis na roladę z agrestem i masą śmietanową. Równie pyszna, prosta i co najważniejsze - nie za słodka. Idealna do lipcowej kawki...






CIASTO BISZKOPTOWE:

  • ¾ szklanki* cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
MASA ŚMIETANOWA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 g cukru waniliowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny
  • 50 ml mleka
MASA AGRESTOWA:
  • 200 g agrestu
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego


CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
MASA AGRESTOWA:
Agrest oczyścić, pokroić na połówki.
Do rondelka wlać 150 ml soku jabłkowego, wrzucić agrest, dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Resztę soku wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotującą się masę agrestową, ponownie zagotować, wymieszać i zdjąć z ognia.
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Posłodzić do smaku.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić. Ostudzoną, ale nadal płynną wlać do ubitej śmietany, zmiksować.
Roladę rozwinąć. Wzdłuż jednej krawędzi wyłożyć masę agrestową. Na całości rozsmarować masę śmietanową. Ponownie delikatnie zwinąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Udekorować wg uznania, np. posypać cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Wspaniała,z agrestem mniam,coś dla mnie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z agrestem! Żałuję! Ta rolada jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna, niczym z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie wygląda, dla mnie ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z agrestem musiała smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, smkowała... Bardzo szybko się skończyła. Co chwila podchodziłam do lodówki po kawałeczek;)

      Usuń
  6. Zjadłoby się kawałek takiej roladki...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, gdzie udało Ci się znaleźć agrest w UK? :(
    Poza tym, zostałaś nominowana do Liebster Blog Award :) polishfoodie.blogspot.co.uk/2013/07/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też byłam w szoku, gdy zobaczyłam go na półce w TESCO:) Nie jadłam agrestu od 6 lat, czyli od chwili wyjechania do UK...:(

      Usuń
  8. Aha, i dziękuję za nominację;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...