Pyszny, kuszący deser z letnimi owocami zatopionymi w galaretce, bitą śmietaną i kwaskowatym, cytrynowym kremem lemon curd. Idealny na letnie popołudnia z przyjaciółmi lub rodziną.
Składniki na 6 porcji:
- 12 ciastek digestive lub zwykłych herbatników
- 12 łyżeczek lemon curd*
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy (10 g)
- cukier puder (opcjonalnie)
- 350 g mieszanych letnich owoców (maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki)
- 50 ml wody
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych, ew. truskawkowa lub malinowa + 200 ml gorącej wody
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
* LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
MASA OWOCOWA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką.
BITA ŚMIETANA:
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W razie potrzeby, dosłodzić cukrem pudrem.
Na dno każdej szklanki pokruszyć po 2 ciastka lub herbatniki. Na to wyłożyć po dwie łyżeczki kremu cytrynowego lemon curd. Następnie wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę. Na wierzch każdego deseru nałożyć sporą warstwę tężejących owoców w galaretce.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!