Może to nie czas, miejsce i pora roku, zwłaszcza w ostatnie upalne dni, ale jakoś mnie tak naszło na cebulową tartę...:) Bardzo ją lubię, czasami robię ją także na cieście francuskim, ale ta na klasycznym kruchym jest jednak najlepsza.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
CIASTO KRUCHE:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- pół kostki masła (125 g)
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 kg cebuli
- 50 g masła
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty.
FARSZ:
Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na maśle. Wystudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ser. Wierzch lekko oprószyć mieloną papryką.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Ubóstwiam tarty cebulowe! Maślane ciasto i wyrazisty farsz... Pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńtakie to ja lubię tarty:) mniam:)
OdpowiedzUsuńCebulę kocham także za potencjał jaki w sobie kryje, domowe tarty lubię. Efekt końcowy wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńŚmietana ma być kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, śmietana kwaśna 18%
Usuńpyycha!!! ja dodałam do cebulki jeszcze trochę jabłka pokrojonego w kosteczkę i wyszło mega! świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam farsz do tarty z Pani przepisu i wyszedł przepyszny! Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń