wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasteczka francuskie z lemon curd i truskawkami

Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego z tradycyjnym angielskim, cytrynowym kremem i truskawką. Ich przygotowanie zajmie Wam tylko ok. 20 minut a efekt końcowy jest po prostu pyszny! Ciasteczka ładnie się prezentują, więc z pewnością mogą być słodkim poczęstunkiem na większym jak i bardziej kameralnym przyjęciu.






Składniki na 10 sztuk:
  • gotowy płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 10 łyżeczek cytrynowego kremu lemon curd*
  • 5 truskawek

*LEMON CURD:
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki cukru


LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.

Z ciasta francuskiego powykrawać koła o średnicy ok. 5 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczek, pokroić na mniejsze kawałki i zrobić z nich obręcz ciastka (tak by ciastko po upieczeniu miało wgłębienie). Ciastka posmarować surowym żółtkiem. Upiec na złoto (piec ok. 20 minut  w 200 stopniach).
Ostudzone ciasteczka nadziać lemon curdem. Na każdym położyć połowę truskawki.






3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...