Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego z tradycyjnym angielskim, cytrynowym kremem i truskawką. Ich przygotowanie zajmie Wam tylko ok. 20 minut a efekt końcowy jest po prostu pyszny! Ciasteczka ładnie się prezentują, więc z pewnością mogą być słodkim poczęstunkiem na większym jak i bardziej kameralnym przyjęciu.
Składniki na 10 sztuk:
- gotowy płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 10 łyżeczek cytrynowego kremu lemon curd*
- 5 truskawek
*LEMON CURD:
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
Z ciasta francuskiego powykrawać koła o średnicy ok. 5 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczek, pokroić na mniejsze kawałki i zrobić z nich obręcz ciastka (tak by ciastko po upieczeniu miało wgłębienie). Ciastka posmarować surowym żółtkiem. Upiec na złoto (piec ok. 20 minut w 200 stopniach).
Ostudzone ciasteczka nadziać lemon curdem. Na każdym położyć połowę truskawki.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach rzeczywiście, szałowy wygląd :)
OdpowiedzUsuń