Pyszna, kolorowa, w sam raz na wiosnę i nadchodzące lato... Sałatka z młodych buraczków, ugotowanych ziemniaków, świeżego ogórka i pikantnej czerwonej cebuli. Całość dopełnia idealnie komponujący się z młodymi buraczkami, sos koperkowy z czosnkiem. Po prostu pycha!:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 młode buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 długi świeży ogórek
- pół czerwonej cebuli
SOS KOPERKOWY:
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz, szczypta cukru
Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
SOS:
Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
Idealna na lunch w ciepły, letni dzień :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata