niedziela, 2 czerwca 2013

Cupcakes z borówkami

Pyszne babeczki z pięknymi, fioletowymi plamkami w postaci borówek amerykańskich i z wysoką czapeczką z bitej śmietany. Takie połączenie smaków, jest jednym z moich ulubionych.






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g borówek amerykańskich (ew. jagód)
  • 200 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru i cukru waniliowego
  • kolorowa posypka do dekoracji
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu do masy dodać borówki.
Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Ostudzone babeczki udekorować ubitą śmietaną kremówką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i posypać kolorową, cukrową posypką.











7 komentarzy:

  1. Apetyczne:)polecam różnego rodzaju konfitury i syropy do ciast i deserów dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!!! Wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega fantastycznie mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Chciałam, by były ładne i kolorowe. Babeczki przygotowywałam z myślą o córce, w Dzień Dziecka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...