Te złoto zielone placuszki zachwycają smakiem i swoją delikatnością. Zresztą, spróbujcie sami...
Składniki na ok. 10 sztuk
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 3 łyżki maki
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić na co najmniej 10 minut, by puściła sok. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Jajka ubić, połączyć z cukinią, dodać mąkę, ser i posiekane zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć placki na teflonowej patelni, lub na zwykłej wysmarowanej odrobiną oleju, nakładając łyżką masę.
Uwielbiam placuszki z cukinii i też robię bardzo podobne, ale nie dodaję sera więc następnym razem wypróbuję ten pomysł.
OdpowiedzUsuńPolecam! Z serem są naprawdę pyszne!
UsuńUwielbiam placuszki z cukinii ;) Są bardzo dobre
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuń