Sezon na szparagi nadal trwa, więc przepis w sam raz na ich wykorzystanie. Bardzo proste i szybkie danie z patelni - frittata z zielonymi szparagami i mocnym akcentem bazylii.
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęk świeżych szparagów
- 6 jajek
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 125 g mozzarelli
- sól, pieprz
Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w małe kawałki szparagi. Smażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do miski.
Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.
muszę w końcu zrobić frittatę, strasznie mnie ciekawi jak smakuje bo wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńciągle myślę o frittacie ale jakoś nie mogę jej zrobić.. jutro będzie na śniadanie!
OdpowiedzUsuń..ja również nie robiła, ale naprawdę wygląda bardzo apatycznie :). Boję się, że mi nie wyjdzie, dlatego tak zwlekam.... :)
OdpowiedzUsuńteż bałam się tego, gdy zaczynałam swoją przygodę z frittatami. Obawa przed przełamaniem się jej podczas przewracania, dała mi dojść do wniosku, że lepiej zostawić ją spokojnie tam gdzie siedzi, czyli na patelni, a z wierzchu zapiec w piekarniku. Jak dla mnie ten sposób jest najlepszy:)
Usuń