piątek, 11 stycznia 2013

Tarta warzywna z szynką

Bardzo lubię tego typu potrawy. Wytrawne ciasto, tarta na słono, która w moim domu najlepiej sprawdza się jako dodatek do zupy lub kolacyjne danie. Tym razem "napakowana" warzywami z mięsnym dodatkiem w postaci szynki. Pycha!
Przepis autorstwa pani Aleksandry K., znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników" nr 8/2012. 







CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
FARSZ:
  • ok. 300 g brokułów
  • 150 g szynki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki do posypania (może być suszona)


* szklanka o pojemności 250 ml






Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty. Wyłożyć na durszlak, ostudzić.
Szynkę pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć brokuły, następnie szynkę i pomidory. Całość zalać rozkłóconymi jajkami z solą i pieprzem. Wierzch grubo posypać startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Piec 20 minut w 200 stopniach.















13 komentarzy:

  1. Śliczna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna, bo zawiera warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda idealnie! Zjadłabym cała :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, a ja bardzo lubię wytrawne tarty w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie, niczym pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj taka wyląduje na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na jakiej wielkości formę jest ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niestety zgubiłam gdzieś bardzo dobry przepis na ciasto dla tarty i chciałam zrobić z tego ale niestety zamiast ciasta na tartę wyszła mi kruszonka, która się do niczego nie nadaje a składniki dałam dokładnie takie same

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowała Pani dłużej wyrabiać ciasto ? Czasem mi też wychodzi kruszonka po czym dłużej zagniatam pod wpływem ciepła powinno zrobić się ciasto 🙃

      Usuń
  8. .. to musi byc niebo w gebie !!!, zrobie napewno tylko z dodatkiem wiecej warzyw !! BOSKA !!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam pyszna polecam! Już szykuje na kolejny weekend

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...