piątek, 9 listopada 2012

Banany z toffi i bitą śmietaną

Bardzo prosty i przede wszystkim szybki deser. Banany zatopione w sosie toffi pod delikatną pierzynką z ubitej śmietanki. Do tego pokruszone ciastko digestive, które najlepiej dodać do deseru przed samym podaniem, wtedy jest najbardziej chrupiące i fajnie komponuje się z całością. Przygotowanie deseru zajmie Ci zaledwie kilka minut. I jeszcze jedno - deser dla prawdziwych łasuchów - bardzo słodki!:)






Składniki na 4 porcje:
  • 4 banany
  • sok z cytryny
  • gotowy sos toffi do lodów i deserów
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 4 ciastka digestive






Banany obrać, drobno pokroić. Ułożyć na dnie pucharków, skropić lekko sokiem z cytryny. Zalać sosem toffi. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przykryć nią banany w toffi. Wierzch deseru posypać pokruszonym ciastkiem digestive. Dodatkowo można udekorować deser sosem toffi i plasterkami banana.

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wyglada i zapewnie tak smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda naprawdę bosko :) Ślinka cieknie, jak się dłużej popatrzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deserek :-) W stylu bannofee pie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie - mam ostatnio jakąś taką dziwną chandrę i potrzebuję słodkich słodkości :) A banany z karmelem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...