czwartek, 17 maja 2012

Owsiane kwadraty

Mega proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, na bazie płatków owsianych. Prostota wykonania i składników bardzo mile mnie zaskoczyła. Ciasteczka po upieczeniu nie są miękkie, bardziej chrupiące i lekko ciągnące, coś na styl "grubszych" sezamków, tyle, że bez sezamu:) Wielbicielom bardzo słodkich deserów polecam użycie czekolady mlecznej.
Przepis pochodzi z angielskiej książki "Biscuit Recipies" autorstwa Mary Ford.






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1 filiżanka* płatków owsianych
  • 3/4 filiżanki brązowego cukru
  • 85 g margaryny
  • 100 g czekolady deserowej 

* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml

Margarynę stopić w rondelku. Przelać do miski, wsypać płatki i cukier, wymieszać.
Małą blaszkę wysmarować margaryną. "Papką" owsianą wylepić dno blaszki, na grubość nie większą niż 1 cm. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć masę w piekarnika, ostudzić przez 5-10 minut i pokroić na kwadraty.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, maczać w niej do połowy gotowe kwadraty.

10 komentarzy:

  1. Musi być pyszne... zjadłabym sobie kawałek;) Zapisałam do zrobienia! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygladaja, swietne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie owsiane przekąski, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakładasz cukiernię w mojej okolicy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie proste! Na pewno idealnie komponowały się z filiżanką kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie otworzyłabym jakąś cukierenkę :) Potrzebuje tylko solidnego kapitału:))

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne i zdrowe, już je kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie szybkie ,smaczne i zdrowe pochrupajki.Zapisuję bo nie może zabraknąć u mnie tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, takie proste, a zdrowe i smaczne. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...