Aromatyczne, złociście przypieczone ziemniaczki, które można przygotować zarówno z piekarniku jak i na grillu. A że sezon grillowania tuż tuż, polecam tą wersję pieczonych ziemniaczków, ze świeżym tymiankiem i w parze z dipem majonezowym z limonką.
Kolejny przepis z książki "What's cooking potatoes"
Dla dwóch osób:
- 10 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego, najlepiej świeżego tymianku (na zdjęciu wersja z suszonym)
- pieprz, sól, ostra papryka mielona
Ziemniaki umyć, wyszorować, nie obierać. Przekroić na pół, większe na ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek. Gotować nie dłużej niż 5 min.
Ugotowane ziemniaki ostudzić. Masło rozpuścić, tymianek posiekać. Połówki ziemniaków smarować roztopionym masłem, posypać tymiankiem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Poukładać na foli i piec ok. 15-20 min. W piekarniku w temp. 200 stopniach.
Podawać z dipem majonezowym z limonką, lub z czosnkowym.
Pieczone ziemniaczki uwielbiam. Z tymiankiem też chętnie zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Przepysznie wyglądają!!!! W sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego :)
OdpowiedzUsuńrumiane, aromatyczne i taaakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńU ciebie również strasznie pysznie a te ziemniaczki.....smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuń