wtorek, 27 marca 2012

Ziemniaki pieczone z tymiankiem

Aromatyczne, złociście przypieczone ziemniaczki, które można przygotować zarówno z piekarniku jak i na grillu. A że sezon grillowania tuż tuż, polecam tą wersję pieczonych ziemniaczków, ze świeżym tymiankiem i w parze z dipem majonezowym z limonką.
Kolejny przepis z książki "What's cooking potatoes"


Dla dwóch osób:
  • 10 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego, najlepiej świeżego tymianku (na zdjęciu wersja z suszonym)
  • pieprz, sól, ostra papryka mielona

Ziemniaki umyć, wyszorować, nie obierać. Przekroić na pół, większe na ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek. Gotować nie dłużej niż 5 min.
Ugotowane ziemniaki ostudzić. Masło rozpuścić, tymianek posiekać. Połówki ziemniaków smarować roztopionym masłem, posypać tymiankiem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Poukładać na foli i piec ok. 15-20 min. W piekarniku w temp. 200 stopniach.
Podawać z dipem majonezowym z limonką, lub z czosnkowym.

4 komentarze:

  1. Pieczone ziemniaczki uwielbiam. Z tymiankiem też chętnie zjadłabym;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają!!!! W sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rumiane, aromatyczne i taaakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U ciebie również strasznie pysznie a te ziemniaczki.....smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...