Kolejna smaczna wersja "zakręconego":) biszkoptu. Tym razem z masą śmietanową i ziarenkami maku.
BISZKOPT:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 ½ łyżki mąki
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 375 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki maku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąc z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
MASA:
Kremówkę ubić, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Do masy wsypać 4 łyżeczki suchego maku i wymieszać. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy przestygnie, dodać jedną łyżkę masy śmietanowo-makowej, energicznie wymieszać. Gdy zacznie tężec, dodać do pozostałej masy śmietanowej.
Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i powtórnie zwinąć.
Gotową roladę ozdobić według własnego uznania (np. posypać cukrem pudrem lub polać lukrem/polewą czekoladową).
Zachęcająco wygląda.
OdpowiedzUsuńładna biedroneczka wyszła :D
OdpowiedzUsuń