sobota, 3 marca 2012

Zapiekanka z piersi kurczaka z serem i pieczarkami

 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 150 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki (ew. ulubiona przyprawa do kurczaka)
  • 2-3 łyżki oleju - do smażenia


Piersi pokroić w większą kostkę, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, zasypać przyprawami.
Cebule obrać, pokroić w półksiężyce, wymieszać z majonezem, rozsmarować na mięsie.
Pieczarki pokroić w plasterki, krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju (ok. 3- 5 min), przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia z zapiekanką, ułożyć na warstwie majonezowo -cebulowej.
Całość posypać starkowanym serem żółtym (ew. można poukładać plastry)

Piec pod przykryciem ok. 45-50 min. w 180°C.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...