Kotlet mielony... Każdy zna jego smak. Taki mało skomplikowany dodatek do niedzielnych ziemniaków, a jednak w każdym domu przyrządza się go inaczej, po swojemu. Aby kotlet mielony, nie był nudnym mielonym, proponuję dodać do niego ser feta i paprykę. Ot, taka mała kombinacja:)
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 cebule
- 1 kajzerka
- pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kostkę
- pół świeżej, czerwonej papryki
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebule obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. 2/3 dodać do mięsa razem z bardzo drobno pokrojoną papryką i serem feta. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Całość przyprawić i wyrobić rękami na jednolitą masę. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.
Przed podaniem obsypać wcześniej zrumienioną cebulką. Podawać na ciepło.
Jako dodatek polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z pomidorów z sosem czosnkowym, itp.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzący z książeczki "Rozmaitości z mięsa mielonego" Jolanty Górskiej wyd.10/2007.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: