sobota, 3 marca 2012

Kotlety mielone z fetą

Kotlet mielony... Każdy zna jego smak. Taki mało skomplikowany dodatek do niedzielnych ziemniaków, a jednak w każdym domu przyrządza się go inaczej, po swojemu. Aby kotlet mielony, nie był nudnym mielonym, proponuję dodać do niego ser feta i paprykę. Ot, taka mała kombinacja:)



  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 cebule
  • 1 kajzerka
  • pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kostkę
  • pół świeżej, czerwonej papryki 
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka

  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cebule obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. 2/3 dodać do mięsa razem z bardzo drobno pokrojoną papryką i serem feta. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Całość przyprawić i wyrobić rękami na jednolitą masę. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.

Przed podaniem obsypać wcześniej zrumienioną cebulką. Podawać na ciepło.
Jako dodatek polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z pomidorów z sosem czosnkowym, itp.

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzący z książeczki "Rozmaitości z mięsa mielonego" Jolanty Górskiej wyd.10/2007.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...