piątek, 24 lutego 2012

Trójkolorowiec z kremem

 Bardzo dobre, troszkę babkowe ciasto w trzech smakach i kolorach. Ładnie się prezentuje i wcale nietrudno je zrobić.





  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 6 jajek
  • 1½ szklanki* mąki
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka maku
  • 1 op. gotowego kremu o smaku adwokatowym, kawowym lub rumowym
  • polewa lub posypka czekoladowa

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dobrze wymieszać i ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej kakao. Formę prostokątną nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylewać po kolei jedną warstwę na drugą (kolejność bez znaczenia). Piec ok. 45 min. w 180°C.
Zrobić krem wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ciasto. Ciasto polać polewą czekoladową, ewentualnie posypać posypką czekoladową lub starkowaną czekoladą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...