Bardzo smaczne, choć muszę przyznać, że jak dla mnie dość nietypowe ciasto, składające się z wielu warstw. Słodki "misz-masz", z dodatkiem maku, kakao, biszkoptów i dwukolorowych dżemów. Pyszne na rodzinne spotkania, do kawki z przyjaciółką, na imieniny do pracy... Polecam!
Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:
- 250 g miękkiego masła
- 1 kopiasta szklanka* cukru pudru
- 7 jajek
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 2 słoiki gęstego dżemu (jeden żółty a drugi czerwony, u mnie morelowy i wiśniowy. 1 słoik - 350 g)
- 2 paczki okrągłych biszkoptów (razem ok. 250g)
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo żółtka. Nadal ucierając, wsypać przesianą mąkę (2 płaskie łyżki odłożyć) z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak a do trzeciej odłożone wcześniej 2 łyżki mąki.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozsmarować ciasto z kakao, na nie poukładać warstwę biszkoptów a biszkopty posmarować czerwonym dżemem. Następnie wykładamy ciasto z makiem, na nie następna warstwa biszkoptów i żółty dżem. Na wierzch rozsmarować jasne ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto dekorujemy polewą czekoladową.
oj, wspomnienia wróciły - piekłam takie ciacho w bardzo wczesnej młodości, mam gdzieś przepis zapisany - strasznie miło tak sobie przypominać stare, dobre czasy:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne to misz-masz zrobiłaś i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne. Pozdrawiam :)
Ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Dawno go nie piekłam - czas to nadrobić. :) Agata
OdpowiedzUsuń