Ta sałatka to u mnie ostatnio hit każdego spotkania z przyjaciółką przy lampce wina:) Idealne połączenie smaków - słodkiej suszonej żurawiny z wyrazistym selerem naciowym i dość ostrym żółtym serem. Do tego podprażone ziarna słonecznika... Mniam... I tyle na ten temat!:)
- 70 g suszonej żurawiny
- 2 łodygi selera naciowego
- pół główki sałaty lodowej
- 100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, gruyere)
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki ostrego majonezu (polecam kielecki lub kętrzyński)
- sól, pieprz
Żurawinę drobno posiekać.
Łodygi selera pokroić na małe kawałki.
Sałatę drobno porwać.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wszystko wymieszać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: