Pysznie zawinięte mięsko, które z pewnością będzie się dostojnie prezentowało na świątecznym stole. Podwójnie mięsna rolada z mocnym akcentem papryki, zarówno w postaci świeżej jak i mielonej przyprawy, która nadaje roladzie odpowiedni kolorek i smak.
- ok. 70 dag schabu bez kości
- ok. 35 dag piersi z kurczaka
- 1 świeża czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, słodka i ostra mielona papryka, majeranek, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- nić do związania mięsa + rękaw do pieczenia
Schab delikatnie rozkroić na płat grubości ok. 1 cm. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem, majerankiem, słodką mieloną papryka i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Mięso posmarować olejem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i ostrą mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Schab wyciągnąć z lodówki. Rozsmarować na nim masę mięsną z piersi kurczaka.
Paprykę pokroić w paski i ułożyć wzdłuż jednego boku mięsa. Całość delikatnie lecz dość ciasno zwinąć w roladę. Owinąć nicią.
Tak przygotowaną roladę włożyć do foliowego rękawa. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na najniższy ruszt. Piec ok. 1h i 15 min. w 180 stopniach.
Ależ smakowicie wygląda. Utworzył się ciekawy kontrast kolorów :)
OdpowiedzUsuń