środa, 25 listopada 2015

Paprykowa rolada schabowo - drobiowa

Pysznie zawinięte mięsko, które z pewnością będzie się dostojnie prezentowało na świątecznym stole. Podwójnie mięsna rolada z mocnym akcentem papryki, zarówno w postaci świeżej jak i mielonej przyprawy, która nadaje roladzie odpowiedni kolorek i smak. 






  • ok. 70 dag schabu bez kości
  • ok. 35 dag piersi z kurczaka
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, słodka i ostra mielona papryka, majeranek, 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • nić do związania mięsa + rękaw do pieczenia


Schab delikatnie rozkroić na płat grubości ok. 1 cm. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem, majerankiem, słodką mieloną papryka i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Mięso posmarować olejem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i ostrą mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Schab wyciągnąć z lodówki. Rozsmarować na nim masę mięsną z piersi kurczaka.
Paprykę pokroić w paski i ułożyć wzdłuż jednego boku mięsa. Całość delikatnie lecz dość ciasno zwinąć w roladę. Owinąć nicią.
Tak przygotowaną roladę włożyć do foliowego rękawa. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na najniższy ruszt. Piec ok. 1h i 15 min. w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. Ależ smakowicie wygląda. Utworzył się ciekawy kontrast kolorów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...