czwartek, 14 maja 2015

Panna cotta

Klasyczny, włoski deser, przy tym jeden z najprostszych jakie znam. Podgrzewana kremowa śmietanka z żelatyną, mocno waniliowa i podawana w stężałej formie, najlepiej smakuje z musem ze świeżych letnich owoców - truskawek, jeżyn, jagód itp.






Składniki na 4 porcje:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 laska wanilii (ew. 1 cukier waniliowy)
  • 2 łyżki cukru
  • 12g (ok.1,5 łyżki) żelatyny
  • 3 łyżki mleka


Śmietankę wlać do garnuszka. Dodać cukier i miąższ z laski wanilii (ew. cukier waniliowy). Podgrzewać na małym ogniu, a następnie gotować przez ok. 10 minut, często mieszając.
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, pozostawić do napęcznienia.
Śmietankę zdjąć z ognia, do niegotującej się już, dodać żelatynę, całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietankę rozlać do czterech miseczek, jak ostygnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Pannę cottę podawać schłodzoną z ulubionym sosem owocowym (polecam truskawki, jeżyny, maliny, jagody). W celu wyjęcia deseru, miskę należy na chwilkę, dosłownie na kilka sekund włożyć do gorącej wody.








0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...