Świetne połączenie pikantnej papryczki chilli i brązowego cukru jako dwa główne składniki sosu do piersi z kurczaka. Naszej rodzince posmakowało bardzo, zdecydowanie nasze smaki. Wam też polecam spróbować.
Składniki na 3 porcje:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 cebule
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
Piersi z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Cebule pokroić w piórka, papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Cebule i papryczkę podsmażyć na oleju (ok. 2 minuty), a następnie dodać kurczaka i smażyć kolejne 2 minuty. Kurczaka posypać brązowym cukrem, poczekać chwilę aż zacznie się karmelizować a następnie podlać bulionem wymieszanym z sosem sojowym, octem i sokiem z cytryny. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Podawać z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami.
Zapisałam sobie przepis, bo to takie moje smaki.
OdpowiedzUsuń