sobota, 25 kwietnia 2015

Kurczak słodko - ostry

Świetne połączenie pikantnej papryczki chilli i brązowego cukru jako dwa główne składniki sosu do piersi z kurczaka. Naszej rodzince posmakowało bardzo, zdecydowanie nasze smaki. Wam też polecam spróbować.






Składniki na 3 porcje:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia


Piersi z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Cebule pokroić w piórka, papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Cebule i papryczkę podsmażyć na oleju (ok. 2 minuty), a następnie dodać kurczaka i smażyć kolejne 2 minuty. Kurczaka posypać brązowym cukrem, poczekać chwilę aż zacznie się karmelizować a następnie podlać bulionem wymieszanym z sosem sojowym, octem i sokiem z cytryny. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Podawać z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami.









1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...