środa, 25 lutego 2015

Ciasto z kiwi i galaretką

Zimową porą, gdy sezonowych owoców brak, najczęściej ratujemy się tymi egzotycznymi ze sklepowych półek, które jak dla mnie o tej porze roku smakują najlepiej. Idąc tym tropem wpadłam na pomysł ciasta z kiwi, bo owego na blogu jeszcze nie ma. Pyszne, egzotyczne, kuszące kolorem i smakiem ciasto biszkoptowe z masą śmietanowo-serkową ze świeżymi owocami kiwi i nietypowo zalane galaretką o tym samym smaku. Nie bójcie się zalewania świeżych kiwi galaretką, owoce wystarczy krótko obgotować we wrzącej wodzie.






Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

BISZKOPT:
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • pół szklanki* cukru
  • pół szklanki* mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
  • sok z dwóch mandarynek
MUS Z KIWI:
  • 6 kiwi
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 galaretka o smaku kiwi
WIERZCH:
  • 4-5 kiwi
  • 1 galaretka o smaku kiwi
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy przesiewać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z mandarynek.
MUS Z KIWI:
Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować ok. 10 minut. Pod koniec gotowania owoce zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną o odrobiną wody. Zagotować, zdjąć z ognia.
Mus rozsmarować na biszkopcie.
MASA:
Galaretkę przygotować w 200 ml wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serkiem.
Masę zmiksować z zimną, lekko tężejącą galaretką. Gdy zacznie tężeć, rozsmarować ją na musie z kiwi. Ciasto wstawić do lodówki.
Pozostałe owoce kiwi obrać i pokroić w plastry.
W rondelku zagotować wodę. Wrzucić owoce dosłownie na kilka sekund, lekko przemieszać i wyciągnąć na sito lub durszlak by obciekły.
Na zastygłej masie ułożyć plastry kiwi.
Wierzch ciasta zalać galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.






7 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wygląda tak wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNE CIACHO ;) NA PEWNO PYSZNE ... JA ZAPRASZAM NA ''PIEGUSEK Z KOKOSEM I GALARETKĄ KIWI'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wiosenne kolory. Wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak to zrobiłaś, że galaretka zastygła na kiwi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak w opisie wykonania: "...W rondelku zagotować wodę. Plastry kiwi wrzucić dosłownie na kilka sekund, lekko przemieszać i wyciągnąć na sito lub durszlak, by obciekły". Dzięki temu galaretka zastygnie, co widać na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Surprisingly and consistently useful experience for me.I'm looking at the lucrative information you provide in your article.All the requirements for appreciation are together.

    바카라사이트
    토토
    스포츠토토
    사설토토
    토토사이트웹
    온라인카지노

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...