Zdrowy, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny pomysł na rybkę. Do tego przepisu możecie użyć ulubionych filetów, u mnie jak zwykle ukochany dorsz:) Warto raz na jakiś czas przygotować w ten sposób rybę, zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu, zamieniając ją w ciężkostrawny posiłek o niepotrzebnie podwyższonej kaloryczności. Polecam nie tylko dbającym o linię!
- 4 filety z ulubionej ryby
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
- 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 1 czerwona papryka
- 4-5 korniszony
- sól, pieprz czarny, ostra mielona papryka, szczypta cukru
- oliwa lub olej do smażenia
Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Krótko przesmażyć a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą i posiekaną bazylię. Smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i korniszony. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem. Smażyć kilka minut.
Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Przykryć salsą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO mamo jak to pysznie wygląda !!! Cudo :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie tak podanej ryby jeszcze nie miałem okazji jeść, ale jestem zdania, że niedługo przyrządzę ją według tego przepisu. Ja również lubię bardzo jeść koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ które nie dość, że szybko się przyrządza to są jeszcze bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń