środa, 6 listopada 2013

Zupa krem z dyni

Kremowa, pikantna zupa z miąższu dyni. Pyszna i rozgrzewająca, w sam raz na jesienny obiad. Do tego super szybka i prosta w przygotowaniu.






  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, chilli pieprz cayenne, mielona kolendra, imbir
  • odrobina soku z cytryny
  • gęsta kwaśna śmietana


Olej rozgrzać na patelni. Zaszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać drobno pokrojony miąższ z dyni. Przyprawić ostrym pieprzem chilli, mieloną kolendrą i imbirem. Smażyć ok. 5 minut.
Usmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Dodać liść laurowy. Gotować wszystko, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać (ok. 25- 30 minut). Na końcu zupę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...