sobota, 30 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne i pyszne pierogi, bez których nie wyobrażam sobie Wigilii w moim domu... W dzieciństwie najbardziej wyczekiwane przeze mnie i mojego brata, najbardziej rozchwytywane i najszybciej znikające ze stołu, zresztą tak jest i do dzisiaj:)






Składniki na ok. 40-50 sztuk:

CIASTO NA PIEROGI:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki* ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
FARSZ:

  • 1 kg kapusty kiszonej (jeśli kapusta jest bez marchwi, to dodatkowo 1 marchew)
  • 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
  • 50g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz czarny,ew. cukier
*szklanka o pojemności 250 ml


FARSZ:
Grzyby namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 30 minut). Zmielić w maszynce.
Jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna, lekko przelać ją zimną wodą. Przełożyć do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną startą na dużych oczkach tarki. Gotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną wystudzić, dobrze wycisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić, przełożyć do miski.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty razem z wcześniej zmielonymi grzybami. Farsz przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli jest za kwaśny).
CIASTO:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...