Jeśli masz ochotę na szybki i mało pracochłonny deser z letnimi owocami, to ten przepis sprawdzi się znakomicie. Pyszne, delikatnie listkowate ciasto francuskie połączone ze świeżymi wiśniami i borówkami, posypane wiórkami kokosowymi - ot, cała filozofia tych ciasteczek:) Teraz wystarczy je tylko wstawić do piekarnika i po niecałych 20 minutach deser gotowy!
Składniki na 8 sztuk:
- gotowy płat ciasta francuskiego (375g)
- ok. 200 g wiśni i borówek*
- 8 łyżeczek wiórek kokosowych
- 1 żółtko
* do ciasteczek pasują także inne letnie owoce, np. maliny, porzeczki, jagody, jeżyny. Nie polecam truskawek - w trakcie pieczenia puszczają za dużo wody.
Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środek każdego ciastka nałożyć świeże owoce (wiśnie wcześniej wydrylować). Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem, a owoce posypać łyżeczką wiórków kokosowych.. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!
Idealne danie na letni sezon - można mieć wszystkie owoce świeże i pyszne!Połączenie wiśni i wiórek kokosowych brzmi i wygląda inspirująco - na pewno warto tego spróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do bliższego nas poznania – https://www.facebook.com/pages/Hotel-St-Bruno/197153900336090
Mamy pakiety idealne dla rodzin, np. „Wakacyjna przygoda!”, o którym piszemy na naszym blogu! : )