Bardzo szybkie i proste danie z makaronu, tym razem w wersji bezmięsnej, chociaż jeśli bardzo chcecie oczywiście możecie dodać do niego ulubioną wędlinę. Drobny makaron zapieczony w serowym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki, posypany chrupiącym słonecznikiem. Idealny pomysł na mało skomplikowany i nienudny obiad.
- 250 g drobniejszego makaronu, np. kolanka.
- 1 czerwona papryka
- ok. 100 g sera żółtego
- 50 g łuskanego słonecznika
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 150 ml śmietanki 18%
- 150 g serka topionego z ziołami
Makaron ugotować al'dente. Przelać na durszlak, a następnie ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
SOS:
Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej serek topiony. Podgotować chwilę, aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na to ułożyć pokrojoną w paski lub plastry paprykę i wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać słonecznikiem.
Wyszła Ci naprawdę cudownie - też chciałabym osiągnąć taki efekt. Spróbuję dziś na obiad, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałabym, aby dodać do zapiekanki słonecznik:) Przynam, że jednak bardzo fajnie się komponuje w tej zapiekance:)
OdpowiedzUsuń...już wiem co jutro na obiad :)... Wszystkie zapiekanki są cudne, ale Twoja prezentuje się naprawdę efektownie... Jeszcze ten słoneczki .... <3 :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba:) Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń