Sezon na rabarbar w pełni, stąd też ten szybki i bardzo prosty deser, który ucieszy zwłaszcza tych, którzy liczą kalorie. Połączenie lekkiego jogurtu z musem z rabarbaru z nutką wanilii. Smaczna, zdrowa przyjemność...:)
Składniki na 2 porcje:
- 4 laski rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 500 ml lekkiego, naturalnego jogurtu
- sypka stevia (ok. 4 łyżeczki)
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondelka, nalać tyle wody by przykryła rabarbar, włożyć całą laskę wanilii, gotować na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje i zrobi się z niego mus (ok. 10 min). Wyciągnąć laskę wanilii. Jeśli mus jest zbyt rzadki, odsączyć go na sicie. Mus posłodzić stevią.
Jogurt posłodzić stevią, dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, wymieszać.
Do szklanek lub pucharków nakładać na przemian jogurt i mus. Podawać lekko schłodzone.
Jeśli nie jesteś na diecie, stevię zastąp cukrem.
Przepyszne ! Zjadlabym takie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Rzeczywiście bardzo lekki:) i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła :) fajny pomysł, rabarbar mam więc chyba sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńdeser w szklance, orzeźwiający i zdrowy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)
Bardzo fajny pomysł na apetyczny i lekki deser :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila :)
Super,jutro robię!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację:)