Obiecany przepis na serowe oponki, przez niektórych nazywane donatami, doughnutsami, czy też angielskimi pączkami z dziurką. Wśród wszystkich tłustoczwartkowych pyszności, te oponki są dla mnie są numerem 1. Nie może ich zabraknąć w taki dzień jak dziś...:)
Przepis alidab z Wielkiego Żarcia.
Składniki na ok. 30-35 sztuk:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 zmielonego twarogu półtłustego
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki* cukru
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- olej do głębokiego smażenia
- 1 kieliszek (25 ml) spirytusu lub wódki
- do dekoracji - cukier puder, lukier, polewa czekoladowa, itp.
* szklanka o pojemności 250 ml
Do miski przesiać mąkę. Dodać twaróg, śmietanę, cukry, sodę i ocet. Wbić żółtka. Wszystkie składniki zagnieśc na elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka, w środku robiąc kieliszkiem dziurkę.
Do zimnego oleju wlać spirytus lub wódkę. Olej rozgrzać. Smażyć oponki na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone rozłożyć na papierowym ręczniku. Ostudzone dowolnie udekorować.
polewa rozbraja:) pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń