czwartek, 7 lutego 2013

Oponki

Obiecany przepis na serowe oponki, przez niektórych nazywane donatami, doughnutsami, czy też angielskimi pączkami z dziurką. Wśród wszystkich tłustoczwartkowych pyszności, te oponki są dla mnie są numerem 1. Nie może ich zabraknąć w taki dzień jak dziś...:)
Przepis  alidab z Wielkiego Żarcia.






Składniki na ok. 30-35 sztuk:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 zmielonego twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 kieliszek (25 ml) spirytusu lub wódki
  • do dekoracji - cukier puder, lukier, polewa czekoladowa, itp.

* szklanka o pojemności 250 ml







Do miski przesiać mąkę. Dodać twaróg, śmietanę, cukry, sodę i ocet. Wbić żółtka. Wszystkie składniki zagnieśc na elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka, w środku robiąc kieliszkiem dziurkę.
Do zimnego oleju wlać spirytus lub wódkę. Olej rozgrzać. Smażyć oponki na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone rozłożyć na papierowym ręczniku. Ostudzone dowolnie udekorować.










1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...