wtorek, 13 listopada 2012

Zupa z chińską nutą

Rozgrzewająca zupa z chińskim smaczkiem. Sos sojowy i olej sezamowy nadają zupie dalekowschodniego charakteru. Do tego pokrojone w słupki warzywa, charakterystyczne dla kuchni chińskiej.






BULION DROBIOWY:
  • ok. 2 litry wody
  • udka lub innna części kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka + nać
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
MARYNATA DO MIĘSA:
  • 1 łyżka oleju sezamowego + 1 łyżka do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego

  • ok. 300 g schabu bez kości
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 duża marchew
  • 3 spore ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz czarny, chilli pieprz cayenne, imbir mielony







Schab pokroić w bardzo cienkie paski. Zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z octem winnym i olejem sezamowym. Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Z podanych składników ugotować bulion drobiowy.
Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Usmażyć na łyżce oleju sezamowego.
Do bulionu wrzucić mięso. Marchew obrać, pokroić w słupki. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wszystko do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pokrojoną w paski paprykę i drobno pokrojony szczypior. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i pieprzem cayenne (z tym ostatnim ostrożnie:)) Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.





1 komentarz:

  1. Witaj,

    ten blog został nominowany do nagrody Liebster blog. Zapraszam do mnie po szczegóły i gratuluję :D
    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    Housewife

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...