sobota, 21 kwietnia 2012

Leśna krówka

Bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia, no chyba że się uprzemy i dolny biszkopt upieczemy samodzielnie:) Ciasto powstało jako wersja awaryjna, zamiennik wypieku który wylądował w koszu, a potrzebowałam jakiegoś szybkiego smakołyku, by zanieść na drugi dzień do pracy. Jak dla mnie - pycha!:)





SPÓD:
  • gotowy spód biszkoptowy, lub jasny biszkopt z dwóch jaj upieczony wg własnego sprawdzonego przepisu
  • woda + sok z cytryny + cukier + aromat waniliowy do ciast (do nasączenia biszkoptu)

  • puszka masy krówkowej
  • ok. 150 g okrągłych biszkoptów
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżki mleka

WIERZCH:
  • 250 g jagód (ew. mieszanych owoców leśnych)
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych (ew. o smaku czarnej porzeczki lub malinowym)

Biszkopt nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, odrobiną cukru i aromatem waniliowym.
Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową ( można ja lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała- w tym celu wsadzić puszkę do gorącej wody na kilka minut)
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kawę zalać wrzątkiem, dodać mleko. Gdy ostygnie maczać w niej biszkopty i układać je na masie krówkowej. W wersji tylko dla dorosłych, mleko można zastąpić alkoholem (wódką lub likierem amaretto)
Jagody umyć, osuszyć, poukładać na wierzchu ciasta.
Całość zalać tężejącą galaretką.

5 komentarzy:

  1. Ale mam teraz na to ochotę, wygląda tak apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek, może dwa? :) Pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę się doczekać świeżych owoców, żeby je wykonać w takiej letniej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość że ma ciekawą nazwę to jeszcze wygląda bosko...i musi świetnie smakować. Idealna letnia wersja klasycznej Krówki - bez kremów i duuużej zawartości śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe kolory. Dobrze jest mieć takie przepisy w zanadrzu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...