CIASTO NALEŚNIKOWE:
- ok.30 dkg mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli, pieprzu
- ok.40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 25 dag sera żółtego startego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- szczypta soli, pieprzu
Jajka ubić z mlekiem i wodą, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem wedle smaku. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dodać tyle mąki, by uzyskało pożądaną konsystencję, a jeśli za gęste- dodać wody. Patelnię rozgrzać, smażyć naleśniki, ale tylko z jednej strony!
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić, przesmażyć kilka minut. Zdjąć z ognia. Usmażone naleśniki układać na blat usmażoną stroną do góry. Na środek kłaść łyżkę mięsa mielonego i posypać warstwą starkowanego sera żółtego. Następnie składać nalesniki w krokiety.
Każdy krokiet obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażyc na złoto z obu stron.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: