czwartek, 23 lutego 2012

Krokiety z mięsem i serem

Na ok. 15 sztuk:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • ok.30 dkg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 jajka
  • szczypta soli, pieprzu
FARSZ:
  • ok.40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 25 dag sera żółtego startego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
PANIERKA:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli, pieprzu



Jajka ubić z mlekiem i wodą, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem wedle smaku. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dodać tyle mąki, by uzyskało pożądaną konsystencję, a jeśli za gęste- dodać wody. Patelnię rozgrzać, smażyć naleśniki, ale tylko z jednej strony!
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić, przesmażyć kilka minut. Zdjąć z ognia. Usmażone naleśniki układać na blat usmażoną stroną do góry. Na środek kłaść łyżkę mięsa mielonego i posypać warstwą starkowanego sera żółtego. Następnie składać nalesniki w krokiety.
Każdy krokiet obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażyc na złoto z obu stron.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...