Bezglutenowe śniadanie z jesiennym, cynamonowym aromatem:)
- 7 łyżek mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 banan
- szczypta cynamonu i soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cynamonem, cukrem waniliowymi żółtkiem.
Banana rozgnieść widelcem na papkę.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy kukurydzianej razem z bananem, delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Podawać polane miodem, z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Zajadać na ciepło, świeżo przyrządzone. Zimne, bądź odgrzewane robią się suche i twardsze.
bardzo lubię smak smażonego banana, nabiera wowczas super słodyczy :) pyszny pomysł na placuszki
OdpowiedzUsuń