sobota, 25 października 2014

Makaron ze szpinakiem na kolorowo

Tradycyjny makaron ze szpinakiem jest smaczny, ale trochę nudny... Taki z dodatkiem kolorowych warzyw, papryki, kukurydzy i pieczarek z pewnością będzie miłą, zdrową i smaczną odmianą.






Składniki na 3-4 porcje:
  • 250 g makaronu (fusilli, penne, kokardki)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 4 łyżki konserwowej kukurydzy
  • 3-4 łyżki gęstego greckiego jogurtu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Makaron ugotować.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na łyżce oleju.Przełożyć do miski, odstawić.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smażyć, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje, a następnie zdjąć go z patelni i przełożyć do miski z kurczakiem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę w kostkę. Po ok. 3 minutach do pieczarek dodać usmażony szpinak z kurczakiem i kukurydzę z puszki. Chwilę wszystko przesmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem.
Makaron wyłożyć na talerz. Polać sosem szpinakowym. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

1 komentarz:

  1. tak, to prawda - makaron w takiej wersji z pewnością się nie znudzi! ślicznie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...