niedziela, 6 maja 2012

Grzebień drobiowy zapiekany w sosie jogurtowo - pieczarkowym

Kolejny pomysł na drobiową pierś, zapieczoną w sosie jogurtowym z pieczarkami. Dzięki nacięciom, mięso po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne.





Składniki na 2 porcje:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól pieprz, papryka słodka mielona, kolendra mielona, cebula suszona (można również użyć ulubioną przyprawę do kurczaka)


Piersi umyć, oczyścić, podzielić na 2 filety. Każdy filet ponacinać, tworząc tzw. grzebień (jak na zdjęciu poniżej), przyprawić.




Jogurt wymieszać z majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pieczarki pokroić w półplasterki, wymieszać z sosem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 2 łyżki sosu z pieczarkami, na to ułożyć grzebienie drobiowe i przykryć pozostałym sosem.
Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.

Można zrobić także wersję dietetyczną, używając jogurtu, o niskiej zawartości tłuszczu (np. 0,5%) i majonezu typu "light".

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...