poniedziałek, 30 listopada 2015

Ciasto z jabłkami, pierniczkami i żurawiną

Pyszny, kolorowy przekładaniec, który możecie dla odmiany zaserwować najbliższym na świątecznym stole. Delikatny biszkopt, galaretkowa warstwa z duszonymi jabłkami, śmietanowa pianka z kawałkami suszonej żurawiny i miękkie nadziane pierniczki. Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, ciasto nie jest przesłodzone, nie za ciężkie. Ważną rolę odgrywają tutaj pierniczki, muszą być koniecznie miękkie, w przeciwnym razie ciasto będzie się ciężko kroiło.






Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

BISZKOPT:
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA:
  • 5 jabłek
  • 200 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 zielonej galaretki (jabłkowa, agrestowa, kiwi,itp.)
MASA Z ŻURAWINĄ:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka żurawinowa lub wiśniowa
  • 50 g suszonej żurawiny
DODATKOWO:
  • 300 g miękkich nadziewanych pierniczków w czekoladzie
  • pół tabliczki (50g) czekolady deserowej


BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
WARSTWA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do rondelka, podlać wodą i dodać cynamon. Gotować, aż jabłka zmiękną i będą się prawie rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę jabłkową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Masę odstawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony i ostudzony biszkopt (można go wcześniej nasączyć, np. sokiem z pomarańczy). Na masie jabłkowej ułożyć pierniczki, nieco mocniej je wciskając.
MASA Z ŻURAWINĄ:
Galaretkę rozrobić w 150 ml gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć mikserem z ostudzoną, prawie tężejącą galaretką. Do masy dodać drobno posiekaną suszoną żurawinę, wymieszać. Masę rozsmarować na pierniczkach.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.






Przepis zgłoszony do akcji na "Moje Wypieki. Wielki powrót.", gdzie można zdobyc nową książkę Doroty z Moich Wypieków. Jeśli jesteście zainteresowani jej kupnem, zapraszam na stronę:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...