niedziela, 20 maja 2012

Cytrynowy jogurtowiec z winogronami

Bardzo dobre ciasto, w którym główną rolę odgrywa delikatna masa o cytrynowym smaku na bazie jogurtu i ubitej śmietanki. W dodatku spodni biszkopt możemy zastąpić kupnym, co pozwoli nam zaoszczędzić trochę energii, bo piekarnik okaże się zbędny, a przy tym zdecydowanie skrócimy czas przygotowania ciasta.






BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
  • poncz do nasączenia upieczonego biszkoptu ( u mnie woda z sokiem z cytryny, cukrem i aromatem cytrynowym)
MASA:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (10 g)
  • wyciśnięty sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml soku z jasnych winogron ( z kartonu)
WIERZCH I DEKORACJA:
  • 350 g jasnych winogron
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 150 ml soku z jasnych winogron
  • 50 g płatków migdałowych






BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do nasmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą formy (Ø 24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 min. (na złoto) w 180°C.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć dowolnym ponczem.
MASA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny (cytrynę uprzednio sparzyć).
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym sokiem winogronowym, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając ( nie gotować!). Gdy ostygnie, wlać ją do masy jogurtowej, cały czas miksując.
Masę wylać na spód biszkoptowy, wyrównać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
WIERZCH I DEKORACJA:
Winogrona umyć, przekroić każde na pół, oczyścić z pestek. Ułożyć je na wierzchu ciasta.
Żelatynę zalać sokiem winogronowym, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając. Ostudzoną galaretką winogronową zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Płatki migdałowe uprażyć na złoto na suchej patelni. Obsypać nimi boki ciasta.
Na zdjęciach wersja bez migdałów

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...