czwartek, 31 maja 2012

Zupa pomidorowo - pieczarkowa z kurczakiem

Czasami warto przygotować troszkę"nietypową" zupę, odbiegającą smakiem od tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej. Ot tak, aby w kuchni nie zawiało nudą :) Wszystkim fanom pomidorówki, z pewnością posmakuje ta wersja zupy z dodatkiem pieczarek i pokrojonej w drobne paski, wyglądem przypominające flaczki, piersi z kurczaka. Zupa jest bardzo smaczna, lekko kwaskowata, aromatyczna i rozgrzewająca. W dodatku bardzo łatwo i dość szybko się ją przygotowuje.
Zmodyfikowany przepis z książki "173 specjały Siostry Anastazji". Tam pod nazwą "zupa z kurczaka".






  •  warzywa do ugotowania bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, itp.)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (ok. 400 g); mogą być też świeże, sparzone i obrane
  • ok. 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona
  • odrobina mąki, olej do smażenia
  • śmietana do zabielenia

Warzywa umyć, obrać, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować na nich bulion.
Pierś z kurczaka pokroić na bardzo cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną, lub ewentualnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Oprószyć mąką i podsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w talarki, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przesmażone pieczarki i kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Pomidory z puszki zmiksować, dodać do zupy. Gotować ok. 15 - 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, zupę przyprawić solą, pieprzem, papryka mieloną. Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną.
W bardziej sycącej wersji, zupę można podać z ugotowanym makaronem.

środa, 30 maja 2012

Sernik truskawkowy w biszkopcie

Po kilku dniach przerwy związanej z powrotem do pracy po urlopie macierzyńskim i pięknej, słonecznej angielskiej pogody za oknem, która sprawia, że mało czasu spędzam w domu, a tym bardziej przed komputerem, wracam z nowym przepisem. Przepis na pyszny, lekki niczym pianka truskawkowy sernik, który w tym cieście odgrywa rolę masy pomiędzy dwoma blatami biszkoptowymi. Moja propozycja z Dnia Matki.






BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka* mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz do nasączenia biszkoptu (u mnie woda z sokiem z cytryny, odrobiną cukru + pół kieliszka wódki i kilka kropel aromatu waniliowego)
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml

MASA SEROWA:
  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 cukier waniliowy (10 g)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 1/2 kg truskawek

BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wlać do okrągłej tortownicy i piec ok. 35 min. w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Nasączyć ponczem.
Truskawki oczyścić i przekroić każdą na pół, poukładać na jednym spodzie biszkoptowym.



MASA:
Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli w 250 ml).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy. Twaróg utrzeć z dżemem, dodać śmietanę kremówkę, całość zmiksować. Do masy dodać ostudzoną i lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę, całość zmiksować. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na truskawki, wyrównać wierzch i przykryć drugim biszkoptem. Górny biszkopt także nasączyć.
Wierzch ciasta udekorować dowolnie (zalać galaretką, polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem, itp.). Truskawki 2012

sobota, 26 maja 2012

Chłodnik z botwinką

Idealna zupa na lato, zwłaszcza na cieplejsze dni. Sezonowe warzywa połączone z zimnym jogurtem, kefirem lub maślanką o pięknym różowym kolorze dzięki młodej botwince. Doprawiona świeżym koperkiem i podana z jajkiem ugotowanym na twardo, daje pyszny efekt.






  • 1 pęk młodych buraków z łodyżkami i liśćmi, tzn, botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 świeży długi ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego ( do wyboru - ja zazwyczaj daję pół na pół maślankę i jogurt naturalny + 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany)
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo




Botwinkę ugotować (gotować buraki w całości razem z łodyżkami i liśćmi ok. 10-20 min, do miękkości).
Ugotowane buraki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać.
Ogórek obrać, drobno pokroić. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Rzodkiewki również drobno pokroić. Wszystko wymieszać, dodać maślankę, jogurt i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Można też jajka drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.

piątek, 25 maja 2012

Placki warzywne z kurczakiem

W moim domu często goszczą placki pod każdą postacią i z różnymi dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję warzywną z gotowanym kurczakiem - jedne z moich ulubionych. Idealny pomysł na szybki obiad.






  • 2 szkl.* mąki
  • 4 jajka
  • pół szkl. mleka
  • 50 g masła
  • 2 marchewki
  • 3 duże pieczarki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Masło rozpuścić, dodać do masy.
Warzywa zetrzeć na tarce, pierś pokroić w drobną kostkę, wszystko dodać do masy, wymieszać. Dodać posiekaną natkę, przyprawić.
Smażyć na oleju.

czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z kremem bananowo - brzoskwiniowym

Smaczne, mało skomplikowane w przygotowaniu ciasto. Puszysty, czekoladowy placek przełożony budyniowym kremem z kawałkami brzoskwiń i bananów. Smacznie i prosto!
Zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Przyślij przepis" 2/2012 (nr 51)






CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 3 jajka
  • pół szkl.* cukru
  • ok. ¾ szkl. mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
  • 1 kostka masła 
  • 1 budyń bananowy (ew. waniliowy)
  • 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
  • ok. 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 banany
  • puszka brzoskwiń (ok. 400 g)

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml

CIASTO:
Do szklanki wsypać budyń i dopełnić szklankę do pełna mąką. Przesypać mąkę z budyniem do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodawać stopniowo wodę i olej, nie przerywając miksowania. Do masy przesiać mąkę z budyniem, proszkiem i kakao. Całość zmiksować.
Masę wylać na blachę (25 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w 180°C.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
KREM:
300 ml mleka wlać do rondelka. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem i żółtkami. Mleko w rondelku zagotować, do gotującego się wlać masę budyniowo -żółtkową i ugotować budyń. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimny budyń.
Do kremu dodać pokrojone w kostkę banany i brzoskwinie (sok z brzoskwiń zachować).
Dolny spód biszkoptowy nasączyć sokiem z brzoskwiń. Rozsmarować krem, przykryć drugim płatem ciasta i też nasączyć.
Wierzch udekorować dowolnie (np. posypać cukrem pudrem, startą na tarce czekoladą lub polać polewą czekoladową).

wtorek, 22 maja 2012

Muffiny "Czekoladowe Motyle"

Małe urozmaicenie tradycyjnie wyglądających babeczek. Wystarczy ściąć ich wierzch i zrobić z niego skrzydełka, by powstały piękne, zachęcające motyle. Idealne na "kinder party", ale i dorosły z pewnością nacieszy nimi oko i skusi się na małą, czekoladową przyjemność:) . Muffiny są po za tym miękkie jak puch, a czekoladowa śmietanka idealnie do nich pasuje.
 Pomysł na dekorację i przepis na muffinki (który troszkę zmodyfikowałam) zaczerpnęłam z angielskiej książeczki "Best ever chocolate cakes & slices".






Składniki na 12 sztuk:
  • pół kostki masła (125 g)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 niepełne filiżanki* mąki 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół filiżanki maślanki
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do dekoracji

* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml








Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić kolejno jajka,  dalej miksować. Dodać maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i dodawać stopniowo do masy, wymieszać. Pół tabliczki czekolady zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać do masy, całość wymieszać. Masą napełniać foremki do muffin wyłożone papierowymi papilotkami. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pozostałą czekoladę, czyli pół tabliczki, stopić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodać do ubitej śmietany.
Wierzch upieczonych i ostudzonych muffinek skroić. Powstałe "czapeczki" przekroić na pół.




Czekoladową śmietanką udekorować wierzch babeczek (ja użyłam szprycy cukierniczej, ale wystarczy również wyłożyć masę łyżką). Na masie ułożyć "skrzydełka" (okrągłą stroną do środka). Muffiny można przed podaniem dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.







poniedziałek, 21 maja 2012

Karkówka w marynacie ketchupowo - musztardowej

Nie spodziewałam się, że takie proste połączenie musztardy i ketchupu, podstawowych składników marynaty do karkówki, może dać tak pyszny efekt. Mięso po upieczeniu jest kruche, delikatne i bardzo miękkie. Szczerze polecam!






Składniki na 4 porcje:
  • 4 grubsze plastry karkówki
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • ok. 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

Plastry karkówki przyprawić. Ketchup wymieszać z musztardą, marynatą posmarować każdy plaster karkówki z obu stron. Mięso ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojoną w piórka cebulą. Zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia posypać mięso startym żółtym serem i zapiec już bez przykrycia, aż ser się rozpuści.




niedziela, 20 maja 2012

Cytrynowy jogurtowiec z winogronami

Bardzo dobre ciasto, w którym główną rolę odgrywa delikatna masa o cytrynowym smaku na bazie jogurtu i ubitej śmietanki. W dodatku spodni biszkopt możemy zastąpić kupnym, co pozwoli nam zaoszczędzić trochę energii, bo piekarnik okaże się zbędny, a przy tym zdecydowanie skrócimy czas przygotowania ciasta.






BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
  • poncz do nasączenia upieczonego biszkoptu ( u mnie woda z sokiem z cytryny, cukrem i aromatem cytrynowym)
MASA:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (10 g)
  • wyciśnięty sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml soku z jasnych winogron ( z kartonu)
WIERZCH I DEKORACJA:
  • 350 g jasnych winogron
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 150 ml soku z jasnych winogron
  • 50 g płatków migdałowych






BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do nasmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą formy (Ø 24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 min. (na złoto) w 180°C.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć dowolnym ponczem.
MASA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny (cytrynę uprzednio sparzyć).
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym sokiem winogronowym, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając ( nie gotować!). Gdy ostygnie, wlać ją do masy jogurtowej, cały czas miksując.
Masę wylać na spód biszkoptowy, wyrównać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
WIERZCH I DEKORACJA:
Winogrona umyć, przekroić każde na pół, oczyścić z pestek. Ułożyć je na wierzchu ciasta.
Żelatynę zalać sokiem winogronowym, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając. Ostudzoną galaretką winogronową zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Płatki migdałowe uprażyć na złoto na suchej patelni. Obsypać nimi boki ciasta.
Na zdjęciach wersja bez migdałów

sobota, 19 maja 2012

Sałatka brokułowa warstwowa

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę z brokułami. Przepis na nią dostałam kilka lat temu od bardzo dobrej koleżanki i do tej pory robi furorę zarówno na każdej większej imprezie jak i zwykłych, sobotnich "domówkach". Pyszne połączenie brokułów z sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem, do tego żywe kolory papryki i kukurydzy sprawiają, że sałatka pięknie się prezentuje.






  • 1 brokuł 500 g
  • ser feta 200 g
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 1 puszka kukurydzy 200-250 g
  • słonecznik łuskany prażony 100 g
SOS CZOSNKOWY:
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek śmietany, lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku ( w łagodnej wersji można zredukować do 1)
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina cukru

Brokuł podzielić na różyczki, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować nie dłużej niż 2-3 min. Przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą. Ser feta i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
SOS CZOSNKOWY:
W miseczce wymieszać ze sobą majonez ze śmietaną, lub jogurtem.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (z braku świeżego można użyć czosnek granulowany). Przyprawić.
Sałatkę układać warstwami:
- brokuły
- ser feta
- połowa sosu czosnkowego
- papryka
- kukurydza
- reszta sosu czosnkowego
- wierzch posypać prażonym słonecznikiem

piątek, 18 maja 2012

Sorbet jogurtowo - owocowy

Zdrowy, owocowy deser na cieplejsze dni. Pomimo iż, sorbet przygotowuje się zwykle na bazie wody lub wina, ja postanowiłam oprzeć się na waniliowym jogurcie. W dodatku użyłam takiego z małą zawartością tłuszczu, więc wyszedł niskokaloryczny deser, którym można zaspokoić ochotę na coś słodkiego, będąc na diecie. Ja połączyłam truskawki z ananasem i bananem, ale deser jest uniwersalny i można pokombinować z różnymi owocami. Ostrzegam tylko, że sorbet po zamrożeniu jest bardzo twardy, więc nie obejdzie się bez potraktowania go rozdrabniaczem lub blenderem.






Składniki dla 2-3 osób:
  • 200 ml pitnego jogurtu waniliowego
  • ok. 200 g truskawek
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 banan

Jogurt zmiksować z oczyszczonymi truskawkami, pokrojonym w kostkę ananasem i bananem. Masę wylać do pojemnika i zamrozić. Przed spożyciem, należy sorbet wyciągnąć jakieś 10 minut wcześniej i potraktować go rozdrabniaczem do lodu lub blenderem.

czwartek, 17 maja 2012

Owsiane kwadraty

Mega proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, na bazie płatków owsianych. Prostota wykonania i składników bardzo mile mnie zaskoczyła. Ciasteczka po upieczeniu nie są miękkie, bardziej chrupiące i lekko ciągnące, coś na styl "grubszych" sezamków, tyle, że bez sezamu:) Wielbicielom bardzo słodkich deserów polecam użycie czekolady mlecznej.
Przepis pochodzi z angielskiej książki "Biscuit Recipies" autorstwa Mary Ford.






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1 filiżanka* płatków owsianych
  • 3/4 filiżanki brązowego cukru
  • 85 g margaryny
  • 100 g czekolady deserowej 

* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml

Margarynę stopić w rondelku. Przelać do miski, wsypać płatki i cukier, wymieszać.
Małą blaszkę wysmarować margaryną. "Papką" owsianą wylepić dno blaszki, na grubość nie większą niż 1 cm. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć masę w piekarnika, ostudzić przez 5-10 minut i pokroić na kwadraty.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, maczać w niej do połowy gotowe kwadraty.

środa, 16 maja 2012

Pieczarkowe pulpety zapiekane w jogurcie

Oryginalny przepis na pulpety jest przepisem dla osób stosujących dietę "Protal". Owszem, jakiś czas temu próbowałam wersję dietetyczną z mięsem drobiowym i bardzo mi smakowało. Wczoraj gościła na naszym stole wersja z mięsem wieprzowym, która z pewnością jest mniej "light". Zmodyfikowany przeze mnie przepis w składnikach i sposobie wykonania  dał smaczny efekt, którym postanowiłam się z Wami podzielić.
A tu podaję link do oryginalnego przepisu, którego autorką jest Pola42: Protal - kulki drobiowe z pieczarkami






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • ok. 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 8 małych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, kolendra, majeranek, suszona natka pietruszki
  • jogurt naturalny (1 łyżeczka na każdy pulpet)

Cebulę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami i przyprawami. Dodać starte na tarce pieczarki (na dużych oczkach), podsmażoną cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać.
Ogórki pokroić w 1 cm kawałki. Z mięsa formować pulpety, w środek każdego umieścić kawałek ogórka.
pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdy polać łyżeczką jogurtu, można dodatkowo posypać pokrojonym w kostkę korniszonem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40 min. w 180 stopniach.






wtorek, 15 maja 2012

Placuszki z ricottą i jagodami

Świetny pomysł na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne, smaczne placuszki z dodatkiem jagód. Mi smakują bardzo i często goszczą w niedzielne poranki. Szczerze polecam!






Składniki na ok. 8 placków:
  • 125 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (10 g)
  • ¾ filiżanki* mąki
  • ok. 100 g jagód
  • 1 łyżka masła do smażenia
* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml




Jajka zmiksować z cukrami. Nie przerywając miksowania dodać kolejno ricottę i mąkę. Na końcu masę połączyć z umytymi jagodami.
Masło rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką masę z jagodami i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem (mi smakują równie dobrze bez dodatków).

poniedziałek, 14 maja 2012

Pasta jajeczna

Klasyczna, tradycyjna, ze świeżym szczypiorkiem, o który nie trudno o tej porze roku. Idealny dodatek do pieczywa. Najbardziej lubię gdy jest jeszcze ciepła, wtedy ser się fajnie rozpuszcza i smakuje wybornie...






  • 5 jajek 
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g sera żółtego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz





Jajka ugotować na twardo. Jeszcze ciepłe obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać starty ser żółty i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

niedziela, 13 maja 2012

Pikantne frytki z piekarnika

Według mnie domowe frytki zdecydowanie królują nad tymi barowymi i sklepowymi. Najbardziej lubię smażone na głębokim oleju, ale ta wersja polana masłem, przyprawiona ostrą papryką i zapieczona w piekarniku też bardzo przypadła mi do gustu. Zapach podczas pieczenia - boski...






Składniki dla 2-3 osób:
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki na kształt frytek (ja wolę grubsze). Wrzucić do miski, posolić (ok. 1 łyżki) i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut.
Masło stopić w rondelku. Frytki osączyć z wody, usunąć nadmiar wody rozkładając frytki partiami np. na desce do krojenia i przyciskając ręcznikiem papierowym. Część stopionego masła wylać na dno blaszki, poukładać frytki, posypać ostrą papryką i polać resztą masła. Wymieszać by wszystkie frytki pokryły się przyprawą i tłuszczem. Można dodatkowo troszkę posolić (ja wolę solić już gotowe frytki). Piec w piekarniku ok. 35-40 min. w 200 stopniach.

sobota, 12 maja 2012

Deser Banoffee

Było już ciasto, były też ciasteczka, a teraz przyszła kolej na deser - deser banoffee, gdzie główną rolę gra bita śmietana, banany i czekoladowe toffi. Prosty, smaczny, szybki w przygotowaniu słodki deser. Polecam!
A tak na marginesie jest to mój setny post na blogu:)






Składniki na 6 porcji:
  • 3 banany
  • 150 g czekolady z płynnym nadzieniem toffi (mogą też być batoniki, np. "Pawełek")
  • 350 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • starta na tarce czekolada (wiórki czekoladowe)






Czekoladę lub batoniki połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Banany obrać i pokroić w półplasterki grubości ok. 1 cm. (zostawić kilka do dekoracji). Można skropić odrobiną soku z cytryny. Banany wymieszać z ubitą śmietaną.
Do pucharków nakładać warstwami śmietanę z bananami, wlewać lekko ostudzoną, płynną czekoladę.
Wierzch udekorować kawałkami bananów i startą czekoladą. Można dodatkowo posypać orzechami laskowymi.

piątek, 11 maja 2012

Racuchy ziemniaczane ze szczypiorkiem

Zostały mi ziemniaki z obiadu, jak zwykle zresztą... :) Szkoda było wyrzucać do kosza, więc dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i świeży szczypiorek. Przyprawiłam, wymieszałam i tak powstały miękkie ziemniaczane racuszki.






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • pół pęczka szczypiorku 
  • sól, pieprz


Ziemniaki utłuc, wbić jajko, dodać mąkę. Wymieszać masę, ma mieć konsystencję ziemniaczanego puree. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do masy razem z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić. Masę kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na złoto z obu stron.

czwartek, 10 maja 2012

Surówka z białej kapusty z porem

Klasyczna i prosta wersja tradycyjnej surówki z białej kapusty. Idealna do obiadu, zwłaszcza do mięsnych dań.





  • pół główki małej białej kapusty
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (świeżo posiekanej lub suszonej)
  • 1 łyżka jogurtu + 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Kapustę drobno poszatkować. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pora drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny i jogurt z majonezem (można dodać sam majonez, zwiększając jego ilość do dwóch łyżeczek). Przyprawić do smaku.

Pierś nadziewana kapustą

Pomysł na pierś, a w zasadzie na farsz powstał dzięki nieudanej zupie kapuścianej, na którą przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Niestety zupa mi nie posmakowała, a naprawdę szkoda było wyrzucać zawartość całego garnka do kosza, więc odlałam wodę, troszkę przyprawiłam i tak powstało nadzienie do drobiowej piersi :) Przepis na zupę był z dziedziny przepisów dietetycznych, do tego chuda kurza pierś i ani grama tłuszczu potrzebnego do przygotowania dania - idealny pomysł na obiad dla dbających o linię. Do tego bardzo smaczny :)






Składniki na 4 porcje:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, cząber, lub ulubiona przyprawa do kurczaka
FARSZ:
  • pół główki małej białej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, ew. mała łyżeczka cukru do smaku





Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Wszystko włożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać koncentrat, przyprawić do smaku, gotować jeszcze ok. 15 min. Ostudzić. Jeśli kapusta nie "wciągnęła" całej wody, odlać ją, przekładając farsz na durszlak. Farsz ma mieć konsystencję bigosu.
Piersi podzielić na 4 pojedyncze filety. W każdym zrobić nożem "kieszeń". Przyprawić od zewnątrz i wewnątrz kieszeni. Nadziać farszem i spiąć wykałaczkami.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostały farsz. Poukładać na nim nadziane piersi (można jeszcze przykryć farszem, żeby piersi nie wyschły). Zapiekać pod przykryciem ok. godziny w 180°.

środa, 9 maja 2012

Tort jagodowo - truskawkowy

Moja propozycja na owocowy tort z rządzącymi w tym sezonie truskawkami. Najbardziej smakował mi delikatny i puszysty, spodni biszkopt z jagodami. Połączenie tych owoców daje naprawdę niesamowity smak, a z dodatkiem słodkiej śmietanki w masie tworzy bardzo smaczny i ładnie wyglądający tort, nie tylko na specjalne okazje.





BISZKOPT Z JAGODAMI:
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • ¾ szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g jagód
MASA TRUSKAWKOWA:
  • ½ kg truskawek
  • 1/3 szkl. mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3 łyżki żelatyny
WIERZCH:
  • 250 g truskawek
  • 125 g jagód
  • ½ szkl. klarownego soku jabłkowego
  • 1 łyżka żelatyny





BISZKOPT Z JAGODAMI:
W misce wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na gładką, masę. Dodać jajka, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąki z proszkiem do pieczenia.
Masę wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (Ø 26 cm). Na wierzch wysypać obtoczone w mące jagody. Piec ok. 25 min. w 170ºC.
MASA:
Truskawki zmiksować z mlekiem.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmetan - fixem. Do masy dodać zmiksowane truskawki.
Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (wsypać do rondelka, zalać małą ilością zimnej wody, pozostawić kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewać cały czas mieszając- NIE GOTOWAĆ!). Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej, energicznie wymieszać, następnie wlać do reszty masy truskawkowej, cały czas miksując.
Tężejącą masę wylać na upieczony i ostudzony biszkopt z jagodami. Wyrównać wierzch.
WIERZCH:
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Wierzch tortu udekorować owocami. Zalać wierzch zimną galaretką jabłkową.


wtorek, 8 maja 2012

Sałatka brokułowa z szynką

Smaczne połączenie zdrowych brokułów z delikatną, chudą szynką, w towarzystwie jajek i kukurydzy, z którymi moim zdaniem, brokuły się najlepiej komponują.
 Przepis pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników" wydanie styczniowe 2012. Autorką przepisu jest pani Aneta K. z Katowic.





  • ok. 350 g brokułów
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g chudej szynki lub polędwicy drobiowej, może być również pieczony schab
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na posolony wrzątek i gotować ok. 3-5 min. ( ja lubię na półtwardo). Jajka i szynkę pokroić w kostkę.
Osączone z wody brokuły wymieszać z jajkami, szynką i kukurydzą, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

poniedziałek, 7 maja 2012

Sorbet z kiwi i marakują

Proste w przygotowaniu lody sorbetowe. Źródło witamin i idealny deser na nadchodzące lato.





  • 6 owoców kiwi
  • 4 marakuje
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru

Wodę zagotować z cukrem, gotować ok. 10 min. Owoce obrać, zmiksować. Dodać wodę z cukrem, wszystko zmiksować. Przelać do pojemnika i zamrozić.
Przed podaniem należy wyciągnąć sorbet z zamrażalnika jakieś 10 - 15 minut wcześniej, bo po zamrożeniu jest dość twardy. Ja traktuję go rozdrabniaczem do lodu, by nabrał konsystencji odpowiedniej do dzielenia na porcje.

niedziela, 6 maja 2012

Grzebień drobiowy zapiekany w sosie jogurtowo - pieczarkowym

Kolejny pomysł na drobiową pierś, zapieczoną w sosie jogurtowym z pieczarkami. Dzięki nacięciom, mięso po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne.





Składniki na 2 porcje:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól pieprz, papryka słodka mielona, kolendra mielona, cebula suszona (można również użyć ulubioną przyprawę do kurczaka)


Piersi umyć, oczyścić, podzielić na 2 filety. Każdy filet ponacinać, tworząc tzw. grzebień (jak na zdjęciu poniżej), przyprawić.




Jogurt wymieszać z majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pieczarki pokroić w półplasterki, wymieszać z sosem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 2 łyżki sosu z pieczarkami, na to ułożyć grzebienie drobiowe i przykryć pozostałym sosem.
Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.

Można zrobić także wersję dietetyczną, używając jogurtu, o niskiej zawartości tłuszczu (np. 0,5%) i majonezu typu "light".

sobota, 5 maja 2012

Filet z kurczaka zapiekany w sosie jogurtowo - musztardowym

Kolejna moja propozycja na dietetyczny obiad. Chudy filet z kurzej piersi, nadziany korniszonem i zapieczony w lekkim sosie jogurtowo - musztardowym. Jak na niskokaloryczny posiłek, mięso jest bardzo smaczne i soczyste.





Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, kolendra mielona i cebula suszona
SOS:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu light ( 0%, 0,1%, lub 0,5%)
  • 2 łyżeczki musztardy




Piersi umyć, w każdej zrobić nożem kieszonkę, przecinając ją w poprzek, uważając by nie rozerwać. Środek kieszonki wysmarować musztardą i umieścić w nim pokrojony w słupki ogórek. Pierś przyprawić, spiąć kieszeń wykałaczkami.
W celu uzyskania sosu, połączyć musztardę z jogurtem, wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienko sosem, umieścić na nim drobiowe kieszenie i przykryć pozostałym sosem. Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...