niedziela, 13 maja 2012

Pikantne frytki z piekarnika

Według mnie domowe frytki zdecydowanie królują nad tymi barowymi i sklepowymi. Najbardziej lubię smażone na głębokim oleju, ale ta wersja polana masłem, przyprawiona ostrą papryką i zapieczona w piekarniku też bardzo przypadła mi do gustu. Zapach podczas pieczenia - boski...






Składniki dla 2-3 osób:
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki na kształt frytek (ja wolę grubsze). Wrzucić do miski, posolić (ok. 1 łyżki) i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut.
Masło stopić w rondelku. Frytki osączyć z wody, usunąć nadmiar wody rozkładając frytki partiami np. na desce do krojenia i przyciskając ręcznikiem papierowym. Część stopionego masła wylać na dno blaszki, poukładać frytki, posypać ostrą papryką i polać resztą masła. Wymieszać by wszystkie frytki pokryły się przyprawą i tłuszczem. Można dodatkowo troszkę posolić (ja wolę solić już gotowe frytki). Piec w piekarniku ok. 35-40 min. w 200 stopniach.

6 komentarzy:

  1. od kilku lat jadam już tylko frytki z piekarnika - uważam je za smaczniejsze niż smażone na oleju :) a zapach - faktycznie, cudowny... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam frytki i pikantne potrawy, więc wchodzę w to;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe frytki, mmm!
    I jeszcze takie na ostro, doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe frytki są najlepsze. Ja najbardziej lubię je z dodatkiem ziół;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...